söndag 7 februari 2010

Veckans Värdelösa Vetande

Albatrossen

Albatrosser tillhör världens största fåglar som kan flyga och de största arterna som tillhör släktet Diomedea har det största vingspannet av alla idag levande fåglar.

Albatrosserna består av 13-24 arter (antal arter är fortfarande en fråga som inte är fastslagen, men 21 arter är den vanligast accepterade uppfattningen) uppdelade i fyra släkten. De fyra släktena utgörs av de stora albatrossserna i släktet Diomedea, arterna som på engelska kallas "mollymawks" i släktet Thalassarche, arterna som häckar i norra Stilla havet i släktet Phoebastria, och sotalbatrosserna i släktet Phoebetria.

Den största av dessa fåglar, Vandringsalbatrossen (Diomedea exulans), är en havsfågel och har den största spännvidden av alla nu levande fåglar, med ett genomsnitt på cirka 3,1 meter. Den största individuella spännvidden som uppmätts var 3,7 meter. Det finns obekräftade rapporter om individer som mätt upp till 5,3 meter mellan vingspetsarna. Kroppen är omkring 1,35 meter från näbb till stjärt och en fullvuxen vandringsalbatross väger i genomsnitt mellan 6 och 12 kg.

För i tiden ansågs det bland vissa sjömän att det betydde olycka att döda en albatross eftersom de enligt sägnen sas bära på avlidna sjömäns själar.

(Bilden visar en Vandringsalbatross jämfört med en Gråtrut (Larus Argentatus) så man får en ungefärlig uppfattning över hur stor en Vandringsalbatross är.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar